Létai Péter

Szia!
Létai Péter vagyok. 1974.09.22-én születtem, Szekszárdon, zöld lepedőn (de ezt anyukám mondta, én színtévesztő vagyok, így nem tudom melyik a zöld szín).
Viszonylag későn, 1992 körül kezdtem el gitározgatni, egy középiskolai barátom hatására. Az autodidakta módszert választottam a tanulásra, mert akkoriban még jelentősebb szerepet játszott az életemben a triatlon és a bringa.
Nagyjából 1993 körül kitalálta néhány barátom, hogy csináljunk zenekart és legyek én a basszusgitáros, mert nekem az jól állna a kezemben. Itt változott meg az életem…
Megalakítottuk a Green Hell nevű formációt és gőzerővel nekiálltunk a produkciónak.
1994 februárban megkaptam a kötelező sorkatonai behívómat. Ez elég kellemetlenül érintett, de szerencsére megengedték, hogy bevigyek magammal egy basszusgitárt. Elég keveset járhattam haza, viszont a bent töltött hétvégéken nemegyszer gyakoroltam 12 órát egyfolytában.
A leszerelés után már egyre jobban kezdett érdekelni a dolog, ezért, beiratkoztam a Tolnai zeneiskolába, de csak szolfézsra, mert basszusgitárt senki nem tanított. Kitaláltam, hogy megtanulok kottát olvasni, ezért vettem egy Pege Aladár nagybőgőiskola oktatókönyvet, amiből mind a kilencven oldalt megtanultam fejből játszani, mire a végére értem. De előfizettem a Zenészmagazinra is és az összes basszusgitár oktató kottát megtanultam onnan is (már amit megtudtam tanulni).
Nagyon tetszettek Szappanos György leckéi, ezért elhatároztam, hogy tőle szeretnék tanulni, ha lehetséges.
Szerencsére egy hangszer vásárlás során találkoztam Fehérvári Attilával (Black Out), aki pont nála tanult és megadta Gyuri számát. Felhívtam és néhány hónap várakozás után teljesült az álmom, mert tanítványai közé fogadott. 1999-től 2004-ig tanultam nála, úgyhogy két hetente feljàrtam Budapestre. Rengeteget tanultam Gyuritól, de rengeteget gyakoroltam is. Minimum négy-öt órát minden nap.
Közben persze jöttek a zenekarok is. A Green Hell után megalakítottuk az Esőbeàllók zenekart, aztán beszàlltam a Blues Harp, Sündörgés (később Force Feedback) zenekarokba. Később még tagja lettem az Abs zenekarnak, de voltam beugrós a Gázló és az Ólommadarakban, a Riff-Raff, Velorex stb zenekarokban. Nemegy koncert volt, ahol három zenekarban játszottam egy este. 2008 körül megalapítottuk a Bazár nevű instrumentális formációt, ami néhány év után átalakult Funky Fever Band formációvà. A Funky egyik trombitása Hepp Attila volt, aki megkèrdezte, hogy nem ugornék-e be a Tolnai ifjúsági fúvószenekarba egy koncert erejéig? Persze beszàlltam és ott is ragadtam, úgyhogy 2012 óta itt is játszom. A Funky mellett még játszottam a Titanic és az Atlantis zenekarokban, de 2016-ban beugrós voltam a Don Gatto zenekarban is. 2017-ben megalakult a King Furia zenekar, ahol szintén tag voltam. 2019-ben kisfiam, Izsó beszàllt a Humen Brass Bandbe, ahová később én is követtem. Először csak beugrós voltam itt is, de nagyon meg is tetszett a zenekari légkör meg a tény, hogy a kisfiammal játszom egy zenekarban. Egyébként minden szülőnek javasolnám, hogy próbálja ki egyszer, hogy gyermekével játszik egy zenekarban. Semmihez sem lehet hasonlítani ezt az érzést. 2019-ben megalakítottuk a Beliar zenekart, ahol szintén játszom. Nagyon fontosnak tartom a zenei nevelést, ezért mindkét gyermekemet, Izsót (2005) és Pepét (2007) is tudatosan tereltem ebbe az irányba. Már csecsemő korukban is Jaco Pastorius, Richard Bona és Brian Bromberg volt az alatató zenéjük, aminek úgy érzem meg is lett a hatása. Elnézést kérek azoktól a zenekaroktól, ahol játszottam és kifelejtettem a felsorolásból!